Hogyan tisztítsuk az orrunkat?

Hogyan tisztítsuk az orrunkat?

Az orrjáratok tisztítása vízzel

Az orrjáratok rendszeres öblögetése vízzel (dzsala néti) nagyon fontos, és a következő betegségeket szünteti meg: nátha, légúti allergia, fejfájások, tüdőbetegségek, asztma, homlok- és arcüreggyulladás, látóidegek funkciós zavarai, tbc, skarlát, diftéria, rheuma, polyomyelitus, stb. A dzsala néti végrehajtása a következőképpen történik:

1. Egy edénybe tegyünk fél liter testmeleg vizet, amelyben feloldottunk egy teáskanál tengeri sót!
2. Vegyünk egy pohárral a vízből, és az orrunkat dugjuk bele! A vizet lassan szívjuk fel az orrunkba, de ne a tüdőbe! Egy idő után a szájpadláson keresztül a garatba jut.
3. A szánkban összegyűlt vizet köpjük ki!
4. Folytassuk, amíg a víz el nem fogy!
5. A kimosás befejeztével enyhén masszírozzuk meg az orr övezetét kívülről, majd belülről masszírozzunk bele pár csepp szezámolajat!
6. Az orr kimosása után pár percig hajolgassunk előre! Aki ismeri az egy orrlyukas jógalégzést, azt is gyakorolhatja.

Az orr kimosása után fél óráig ne menjünk ki a fagyba, a téli hideg levegőre! A víz hőmérsékletét pár hónap alatt lecsökkenthetjük a csapvízére, és a sót is elhagyhatjuk. Naponta egyszer vagy kétszer végezhetjük. A dzsala néti további változatai:

1. Váltott orrlyukas kimosás: ugyanaz, mint az előbbi, csak az egyik orrlyukat befogjuk. Ez akkor használatos, ha az orrlyukak nem egyformán szelelnek.
2. Egyik orrlyukból a másikba: ebben az esetben az egyik orrlyukat befogjuk, és a szabad orrlyuk felé hajtott fejjel dugjuk az orrunkat a vízbe. A víz nem megy a szájba, csak az orrban marad. Amikor az megtelt, akkor átfordítjuk a fejünket, és a másik orrlyukon kieresztjük a vizet. A beszívást váltott orrlyukakkal végezzük.
3. Szájból az orrba: Kis vizet vegyünk a szánkba, és tegyünk úgy, mintha lenyelnénk, de az utolsó pillanatban lélegezzünk ki az orrunkon keresztül. A víz az orron át távozik.
4. Átöntés: Egy fél-egy literes teáskannába töltjük a vizet, és egy cumit a kanna csőrére szorítva bevezetjük az egyik orrnyílásba. A fejet oldalra fordítjuk, és így a víz az egyik orrnyíláson befelé halad, a másikon kifelé. Váltott irányba ismételjük.

Szútra neti

Ez a módszer szintén az orr tisztítására szolgál, de itt a víz helyett egy selyem vagy pamut zsinórt, vagy egy vékony gumicsövet használunk. A gumicső tisztán tartása könnyebb. A végrehajtás a következőképpen történik:

l. A gumicsövet forró vízben megmossuk, majd egy kis ghível vagy szezámolajjal bedörzsöljük, hogy jobban csússzon. Az egyik orrnyílásba beillesztjük, és elkezdjük befelé nyomni.
2. A csövet nem szabad erőltetni, ha bármiféle akadályba ütközik, akkor forgatni kell.
3. Amikor beért a szájba, akkora másik végét is megfogjuk, és néhányszor óvatosan ide-oda húzkodjuk, majd a szájon keresztül kihúzzuk.
4. A másik orrlyukban is megismételjük.

A szútra nétit csak azután kezdjük el gyakorolni, hogy a dzsala néti mindegyik változatát már elsajátítottuk, és több hónapja végezzük. Ha elsőre nem sikerül, akkor próbálkozzunk másnap ismét! Ha egy hét próbálkozás után is sikertelenek vagyunk, mert a cső mindig elakad valahol, akkor vizsgáltassuk meg az orrunkat, mert anatómiai akadályok (pl. orrsövény-ferdülés) lehetnek benne! Az idő elteltével a cső vastagágát növelhetjük. Ez tágítja az orrjáratokat, és kedvezően hat az egész testre. A szútra néti után végezzük el a dzsala nétit a fentebb leírtak szerint! Ezek után két óráig nem szabad a hidegre menni!

Kérdéseitekkel forduljatok az Atma Center oktatóihoz bizalommal!

Gauranga Das

Leave a Reply

Your email address will not be published.