Agni-jóga – szüless újjá!

Agni-jóga – szüless újjá!

Agni jóga – 30 gyakorlat, 90 perc alatt, 36 fokban. Van, aki forrón szereti, ez esetben a jógát. A Hot jóga különböző stílusai egyre népszerűbbek világszerte, hiszen a 36 fokos melegben végzett jógagyakorlatok minden szempontból mélyebbre hatnak a normál szobahőmérsékletben végzett gyakorlásnál.

Az Agni-jóga a jóga 5000 éves hagyományait ötvözi az Ájurvéda tanításaival, a modern ember életmódját és egészségi állapotát figyelembe véve. A modern hatha-jóga irányzatok között egyre nagyobb érdeklődés kíséri az intenzívebb mozgást igénylő változatokat (pl. Power yoga, Hot Vinyasa), illetve a felfűtött helyiségben végzett jóga-gyakorlás is egyre népszerűbb. Az Agni-jóga rendszere mindkettő előnyeit egyesíti, hiszen a gyakorlatokat vinyászában (folyamatos egymásutánban) végezzük, az összekötő mozdulatokat a légzéssel szinkronban végezve. Az ászanákat ugyanakkor hosszabban tartjuk ki (21 légzésig), ami mélyebb hatást eredményez, mint a maximum 5 légzésig kitartott gyakorlatok. A 32-36 fokra felfűtött helyiség és a 60-70%-os páratartalom ideális körülményeket teremt az ízületek nyúlásához és a szövetek anyagcseréjének aktiválásához. Ennek eredménye: jobb egészség, sejtszintű méregtelenítés, szebb bőr, gyorsabb fejlődés, nulla súlyfelesleg. Az Agni-jóga tehát az emésztési tűz (agni) felébresztésére irányul. A legjobb eredményeket akkor érhetjük el, ha minden nap gyakorolunk, lehetőleg otthon is felfűtött helyiségben.

Az agni az ájurvéda szerint az emésztés tüze, amely életben tartja és táplálékkal látja el az összes élőlény testét. A testben háromféle agni, vagyis emésztési tűz található: dzsáthárágni (az elsődleges emésztés tüze a gyomor- és bélrendszerben), dhátvágni (a sejtek emésztési tüze a test hétféle szövetében) és a bhútágni (az atomokban található emésztési tűz, amely a biológiai öregedést szabályozza). Ezeknek az emésztési tüzeknek a megfelelő működése az egészség és a hosszú élet záloga. A betegségek abból fakadnak, hogy az emésztés tüze meggyengül, és a szervezet nem képes maradéktalanul megemészteni az elfogyasztott táplálékot. Ebből méreganyagok keletkeznek (ama), amelyek lerakódnak az emésztőcsatornában, majd később a szövetekben is. A méreganyagok eltávolítása és az emésztési tűz helyreállítása által az egészség helyreállítható, és az élet meghosszabbítható.

Az Agni-jóga a hatha-jóga klasszikus gyakorlataiból áll. A gyakorlatokat úgy állítottuk össze, hogy a leghatékonyabban segítsék elő a méreganyagok eltávolítását és az egészséges emésztési tűz fellobbantását. Ennek bizonyítékaként az Agni-jóga gyakorlatsor elvégzése után gyakran éhségérzetet tapasztalhatunk, amely a fellobbant emésztési tűz jele. Az összes ászana hatással van a sejtanyagcserére. A bandhák (izomzárak) kifejezetten aktiválják a tápcsatorna emésztési tüzét. A megfelelő légzés és koncentráció által szabályozhatjuk a bhútágnit (a testet alkotó elemek – föld, víz, tűz, levegő és éter emésztési tüzét).

Az Agni-jóga kezdőknek szóló gyakorlatsora 30 gyakorlatból áll. A gyakorlatokat a leírt sorrendben, egymás után folyamatosan kell végezni. Mindegyik ászanát tartsuk ki huszonegy lélegzetvételig, majd térjünk át a következőre. Koncentráljunk a légzésre, legyen minél mélyebb és lassúbb. Ha először nem tudjuk kitartani a gyakorlatokat az előírt ideig, akkor végezzük hét-tíz lélegzetvételig, tartsunk szünetet, majd ismételjük meg. Ha már tizennégy lélegzetvételig ki tudjuk tartani, akkor a könnyebb gyakorlatokat sikerül huszonegy lélegzetvételig kitartani. Amikor az egyik ászanából közvetlenül a következőbe váltunk át, azt vinyászának nevezzük. A leghatásosabb, ha a harminc gyakorlatot ilyen módon, szünet nélkül végig tudjuk csinálni. Ez kb. 70-80 percet vesz igénybe. A sorozat végén pihenjünk savászanában (hullapóz) legalább 10-15 percig. Nagyon fejlett gyakorlók 28 lélegzetvételig is kitarthatják az egyes ászanákat. Ez azonban megfelelő ütemű légzésnél több, mint másfél órát fog igénybe venni.

Az Agni-jóga sorozat kezdőknek, újrakezdőknek és középhaladóknak ajánlott gyakorlatsor, amely teljes körűen hat az összes szövetre és szervrendszerre. A 30 ászanát vinyászában (folyamatos egymásutánban) kell végrehajtani, mindegyiket 21 lélegzetvételig kitartva. A légzésnek minden esetben az orron keresztül kell történnie. A vinyásza végrehajtása mintegy másfél órát vesz igénybe, a befejező relaxációval együtt. Felépítése a következő:

Uddzsájí pránájáma (teljes tüdős jógalégzés)
Álló és egyensúlyozó gyakorlatok
Rövid relaxáció hullapózban
Fekvő és ülő gyakorlatok
Kapálabháti (tisztítólégzés)
Bandhák (izomzárak)
Befejező relaxáció hullapózban

Ezt az alap gyakorlatsort ajánlott minden nap elvégezni, akkor is, ha csak az egészségünk megóvására vágyunk, és akkor is, ha szeretnénk elkezdeni a jóga magasabb szintjeinek elsajátítását. Az Agni-jóga vinyásza órákon való részvétel során szakavatott irányítás alatt pontosíthatjuk, csiszolhatjuk az ászanák végzését és a légzést. Mindegyik órán ugyanazt a gyakorlatsort ismételjük, ezért bármelyikbe be lehet kapcsolódni.

Az ászanák végzésénél a minőségre törekedjünk, ne csak az időtartam növelésére. A pontos végrehajtás és a mély, felszabadult légzés nagyon fontos. Az egyes gyakorlatok végrehajtásánál a testrészek és ízületek megfelelő összehangolása a lényeg, nem pedig az, hogy mennyire vagyunk hajlékonyak. Az ászana során csak az ászanában részt vevő izmoknak szabad megfeszülnie, testünk többi részének ellazultnak kell lennie. A térd legyen mindig hátrafeszítve (kivéve, ha az ászana kifejezetten behajlított térdet követel meg). Az egy lábon egyensúlyozó ászanák nagyon lényegesek, mert az egyensúlyozó szerv szoros kapcsolatban áll a központi idegrendszerrel. Az egyensúly megtalálásában segíthet, ha tekintetünket egy szemmagasságban levő pontra rögzítjük, majd a légzésünkre koncentrálunk. A levegőt mindig az orrunkon keresztül vegyük. Ha légszomjat érzünk, tartsunk rövid pihenőt. Az első tizenhárom gyakorlatot állva hajtjuk végre, míg a többi tizenhetet fekve, illetve ülve. Az álló gyakorlatok során a pihenőpóz a tádászana (hegytartás), az ülő gyakorlatoknál a dandászana (botülés), míg a fekvő gyakorlatoknál a savászana (hullapóz) hanyatt vagy hason fekve. Az ülő gyakorlatoknál a sziddhászana vagy szukhászana (törökülés) pózokban is pihenhetünk. A pihenő ne legyen több 3-4 lélegzetvételnél.

A gyakorlatokat ideálisan 36 fokos helyiségben, 60-70%-os páratartalom mellett kell végezni. Ha ez nem megoldható, öltözzünk fel jobban, és úgy gyakoroljunk. A meleg és a magas páratartalom ideális körülményeket teremt a méregtelenítéshez és az ízületi mozgékonyság növeléséhez. Ezáltal elkerülhetők a sérülések, és az emésztés tüze könnyebben lángra lobbantható. Az izzadás méregteleníti a testet, és kitágítja szervezetünk csatornáit (a srótaszokat). A gyakorlás előtt 2-4 órával ne együnk semmit. Inni viszont lehet és kell is, mivel az izzadás során sok folyadékot veszíthetünk. A legjobb a (nem túl hideg) víz, vagy a (nem túl meleg) gyógytea, cukor nélkül. Gyakorlás közben is lehet inni. Ne várjuk meg, amíg megszomjazunk. Gyakorlás után kifejezetten fontos a folyadékpótlás, másképp a megkezdődött méregtelenítési folyamat „besül”. Lehetőleg zuhanyozzunk le gyakorlás előtt és után is. A beleket és a hólyagot ürítsük ki jógagyakorlás előtt, vagy akár közben. Menstruáció első három napja alatt ne gyakoroljunk, illetve lázasan, terhesen sem. A terhesek válasszák inkább a Kismama-jóga foglalkozásokat.

Gauranga das

Leave a Reply

Your email address will not be published.