Kezdd a napodat citromos vízzel!

Az alábbiakban Dr. David Jockers amerikai természetgyógyász és táplálkozási szakértő cikkének fordítását olvashatjátok:

limonade1A tiszta víz és a frissen facsart citrom az egyik legjobb energiabomba a felmérések szerint.

Amerikában a legtöbben a koffein tartalmú italokra hagyatkoznak, például a kávéra, hogy magukhoz térjenek reggelente. Ezek a mellékvese-stimulánsok „piszkos” energiát hoznak létre a vércukorszint-ingadozás és oxidatív stressz formájában. A citromos víz tiszta energiát hoz létre, hidratálja és oxigénnel tölti fel a testet, aminek rendkívüli energetizáló hatása van, és mentálisan is tisztít.

Az éjszaka átalvása után a test szövetei dehidratálódnak, és finom, tiszta vízre van szükségük, hogy kiszűrjék/kiválasszák a mérgező anyagokat és javítsák az energiatermelést a sejtekben. A legtöbben olyan stimulánsokhoz nyúlnak, mint a kávé, hogy megkapják a reggeli kezdő löketet. Sajnos a kávé vízhajtó hatású, ami csökkenti tested víztartalékait, alapvető ásványi anyagait és elektrolitjait, mint például a nátrium, kálium, kalcium és magnézium.

Az ember energetizálva érzi magát a kávétól a koffein mellékvesékre gyakorolt hatása miatt. A kávé arra serkenti ezeket a szerveket, hogy azonnal energiahormonokat válasszanak ki, mint amilyen az adrenalin és norepinefrin. Ezek a hormonok a cukortartalékok lebontására ösztönzik a testet, hogy az bejuthasson a véráramba. Ez a folyamat abnormális vércukorszintet okoz, ami növeli az oxidatív stresszt, a szabadgyökök képződését és általánosan károsítja a szöveteket.

„Piszkos” energiának hívják, mert számtalan pusztítást végez a testben annak érdekében, hogy energiát nyerjen ki belőle. A tiszta energia sejtszintű energiát hoz létre anélkül, hogy a testet oxidatív stresszel terhelné.

A táplálék, mint bioelektromos energia

A táplálék és a folyadék, amit elfogyasztunk, elektromosan töltött molekulákból áll, amik az energia előállításában vesznek részt a testünkben. Egy ion a molekula egy része, ami elektromos töltést hordoz. A pozitív töltésű ionok a „kationok”, a negatív töltésűek az „anionok”.

A legtöbb táplálék, amivel megtöltjük a testünket, kationos formájú, míg a természetes emésztési folyamat (sósav, emésztőenzimek, nyál) anionosak. A citrom az egyetlen anionos táplálék a bolygón. Ez azt jelenti, hogy nagyon erős negatív töltést hordoz és elektromosan rendkívül aktív.

A friss citrom segít oxigénnel feltölteni a testet és maximalizálja az enzimműködést. A citrom közismerten serkenti a máj természetes enzimtermelését. Ez segíti a máj küzdelmét a mérgező anyagok áradatával, mint például a húgysav, és segít folyékonnyá tenni az epekövet.

A citromsav tisztítja a szervezetet

A citromsav nagyon fontos szerepet játszik a rendellenesen kialakult kalcium-kövek kihajtásában. Különleges képessége, hogy oldja a kalciumot, így sokan használták hasnyálmirigy és vesekő kihajtásához. Ez a folyamat segít megelőzni a kalcium artériákban való lerakódását, ami szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat.

A tiszta citromos víz hidratálja a testet, antioxidánsokkal és elektrolitokkal látja el. A citrom gazdag C-vitamin-forrás, ami erősíti az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz elektrolitokat, mint kálium, kalcium és magnézium. A citrom nagyszerű forrása a P-vitaminnak nevezett citrus bioflavonoid anti-oxidáns fitotápanyagnak.

A P-vitamin többek között flavonoidot, glikozidot, heszperidint és naringenint tartalmaz. Tanulmányok kimutatták, hogy a P-vitamin növeli a C-vitamin antioxidáns kapacitását. Ezek a bioflavonoidok javítják a kapillárisok áteresztő képességét és a teljes vérkeringést. Ez különösen fontos a szövetek oxigénnel való ellátásához és a normális vérnyomás fenntartásához. Az antioxidánsok bizonyítottan csökkentik a duzzanatokat, a vénás vérpangást és az ödémát.

Felkelés után csavarj bele egy egész citromot 4-5 deciliter tiszta vízbe, és idd meg. Nézd meg, hogy a hártyás részek is bekerültek-e, mert azok tartalmazzák a pektin rostok és a bioflavonoidok legnagyobb részét. Steviát is adhatsz hozzá. Almaecettel és egyéb gyógynövényekkel növelhető az enzimizáló és az antioxidáns hatás.

Fordította: Scsaurszki Orsolya