5 nem várt dolog, amire a jóga megtanít

5 nem várt dolog, amire a jóga megtanít

Az alábbiakban Lauren Eckstrom kaliforniai jógaoktató cikkének fordítását olvashatjátok:

10 éve, amikor elkezdtem jógázni, egykedvű főiskolai tanuló voltam, korlátozott testtudattal, és nulla atletikus képességgel. Az utam kezdete során egy oktató a következőt mondta: “Te érezni szeretnéd a gyakorlás összes hasznát, de megdolgozni nem akarsz érte.” Ez letört, de emellett arra sarkallt, hogy ássak a mélyére, és kezdjek el “dolgozni”.

A jógán keresztül mély belső erőt fedezünk fel, ami megvalósítható tudással párosul, és ez az erő az életünk összes területére kiterjed. Az alábbiakban felsorolok néhány dolgot, amire a jóga megtanít:

1) Nincs olyan, hogy “Nem tudom megcsinálni”

A múlt héten egy barátom beszélt a nyers vegán táplálkozásra való áttérésről. Azonnal rávágtam, hogy “Én soha nem tudnám megcsinálni”, arra utalva, hogy nincs a birtokomban a megfelelő konyhai szakértelem. Következő reggel felkeltem, és elhatároztam, hogy elmegyek a termelői piacra jó pár nyers étel receptjével a kezemben. Néhány konyhában töltött óra után, csodálatos fogásokat készítettem (csak egy pár nem sikerült), és rá kellett jönnöm, hogy a “nem tudom” egyszerűen nem létezik. A “nem tudom” csak a képzeletünk koholmánya, és képtelenné tesz, hogy meglássuk a lehetőséget. A jóga megtanít, hogy TUDOD és FOGOD – persze csak ha hajlandó vagy megpróbálni.

2) Nem hallgatod egész nap a híreket

Mint jógik, én is azt vallom, fontos, hogy aktívak maradjunk, társadalmi életet éljünk, a cselekvés mellett voksoljunk, álljunk a változás mellé. Szintén fontos, hogy távol tartsuk magunkat a drámáktól és ellenálljunk annak, hogy a félelemkeltő környezet magával ragadjon. Mint ahogy Max Strom és Jack Kornfield tanítja, a gyakorlásod rávezet, hogy kikapcsold a híreket, és Mozartot hallgass. Ha valami jelentőségteljes esemény történik, úgyis hallani fogsz róla. Addig is, amíg eljut hozzád az információ, térj vissza a matracodra, és tartsd távol magad az őrülettől. A képesség, hogy fenn tudsz tartani egy nyugodt helyet, másokat aktivitásra fog inspirálni, elhivatottságra, nyugalomra és pozitivitásra.

3) Teljes értékű ételek, (szinte) semmi alkohol és koffein – tulajdonképpen nagyszerűen hangzik!

Mint mindenki, szeretek meginni egy jó minőségű bort [ezzel azért vitatkoznék, hogy mindenki szeret-e], és ellene vagyok mindenféle beszabályozásnak. De ha összehasonlítom a mostani életemet az öt évvel ezelőttivel, sosem gondoltam volna, hogy a táplálkozásom teljes értékű ételekből fog állni, finomított cukor nélkül. Nincs senki a földön, aki jobban szeret egy szelet tortát, mint én. Saját bevallásom szerint cukorfüggő vagyok. A jógások társasága felnyitotta a szememet, hogy létezik egy egészségesebb út, feltárultak az alternatívák, mint a nyers desszertek, gluténmentes sütemények és kókusz fagylalt, amelyek most nagy kedvenceim. A jóga megtanít, hogy belülről is vigyázz magadra.

4) Könnyebben elengeded a dolgokat

Amikor nem értünk egyet valakivel, és kényszerét érezzük, hogy bebizonyítsuk a saját igazunkat , a helyzet gyakran csak az egóharcról szól. Ösztönösen mindenki azt akarja, hogy igaza legyen, de a jóga megtanít, hogy felesleges túl sokat erőlködni, mert az igazság úgyis mindig felülkerekedik. Majdnem mindig könnyebb túllépni egy dolgon, mert energiát takarítasz meg, lehetőséget adsz a másiknak, hogy megtapasztalja a saját útját, te pedig egy pozitív, támogató, nyitott szellemiségű légkört tartasz fenn, hagyva, hogy a dolgok maguktól megoldódjanak a béke és az egység hangulatában. A jóga megtanít arra, hogy az ajtód mindig nyitva áll, még ha a szívednek meg is kell majd állnia egyszer.

5) A boldogságot minden pillanatban megtalálhatjuk, még a kihívásokkal teli időszakokban is

Egy tanítványomnak nemrégiben szövettani vizsgálaton kellett keresztülmennie. Megrémült, és aggodalommal volt tele. Amint az orvosnál várakozott a vizsgálatra, hirtelen egyszer csak a biztonság és a boldogság érzése töltötte el. Azt mondta: “Abban a pillanatban felismertem, hogy valami pozitívat teszek, vigyázok magamra. Nem lenne ez a beavatkozás, ha nem akarnám – várhatnánk vele. De én megadtam a lehetőséget, hogy kiálljak magamért és a testemért. De még ha meg is voltam rémülve, megtaláltam a boldogságot abban, hogy tudom, vigyázok magamra, és minden félelmem tovaszállt.” Mindezen megállapítások után bekísérték a szövettani vizsgálatra. Meglepetésére, az orvos azt mondta, hogy nincs semmi, amit el tudna távolítani. A múlt évben elhatározta, hogy jógát gyakorol, és megújítja a táplálkozását, és nem volt többé szükség a beavatkozásra. Az események váratlan fordulatot vettek, hálás volt a tapasztalatnak, hogy a gyakorlása a való életét is megváltoztatta.

Fordította: Scsaurszki Orsolya

Leave a Reply

Your email address will not be published.